Το Μουσείο του Ανατομείου

Το Μουσείο του Ανατομείου στεγάζεται στον 1ο όροφο του Ανατομείου της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., σε ξεχωριστό χώρο από το 2010. Τα εγκαίνια του Μουσείου έγινα το 2010 μαζί με την επετειακή εκδήλωση των 70 χρόνων του Εργαστήριου Ανατομίας και Χειρουργικής Ανατομίας. Η λειτουργία του Μουσείου αποβλέπει στην ανάδειξη της διαχρονικής εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας του Ανατομείου, καθώς και στην ευαισθητοποίηση για την προαγωγή του κλάδου της Ανατομίας και τη μετάδοση ιστορικοϊατρικών επιστημονικών γνώσεων στην πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία ευρύτερα.
Αρχή της δημιουργίας του αποτέλεσε το ενδιαφέρον και η αγάπη του Διευθυντή του Εργαστηρίου Καθηγητή Κωνσταντίνου Νάτση, για τα ανεκτίμητης αξίας επιστημονικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, προσωπικά αντικείμενα των διατελεσάντων καθηγητών και του προσωπικού όπως ιατρικά εργαλεία, ανατομικοί χάρτες, ιστορικές φωτογραφίες, όργανα έρευνας και εκπαίδευσης, σπάνιες συλλογές οστών, που χρησιμοποίησαν στην έρευνα και στην εκπαίδευση οι πρώτοι καθηγητές από της ιδρύσεως της Ιατρικής Σχολής και του Ανατομείου, τα οποία φυλάσσονταν σε αποθηκευτικό χώρο του Ανατομείου. Έκτοτε, οι συλλογές του μουσείου εμπλουτίσθηκαν και από άλλα δείγματα και αντικείμενα που συνέλεξε και συντήρησε το προσωπικό του Εργαστηρίου.
Εκτός από τις συλλογές ανθρωπίνων σκελετών και οστών, το Ανατομείο διαθέτει μια ανεκτίμητη συλλογή οστών με ιδιαίτερα ανατομικά χαρακτηριστικά  που συλλέχθηκε στο πλαίσιο των ερευνητικών δραστηριοτήτων των μελών του. Οι συλλογές αυτές χρονολογούνται από την εποχή του καθηγητή Νικόλαου Μιχαλακέα (1942-1949), ιδρυτή του Ανατομείου, αλλά το μεγαλύτερο τμήμα τους συγκεντρώθηκε τα τελευταία 40 χρόνια. Στις συλλογές αυτές περιλαμβάνονται οστά τα οποία φέρουν προθέσεις και υλικά εσωτερικής οστεοσύνθεσης. Υπάρχει ακόμη ο πρώτος υπερμικροτόμος, ανατομικά εργαλεία, το οπτικό μικροσκόπιο των αείμνηστων Καθηγητών Σάββα, Καφαντάρη, Πολυζώνη, ανθρωπομετρικά εργαλεία, τυπογραφικές πλάκες ανατομικών βιβλίων, σπάνιοι ανατομικοί άτλαντες από το 1549, οι πρώτοι πολύγραφοι θεμάτων, σπάνια αντικείμενα της γραμματείας καθώς και η καρέκλα του πρώτου καθηγητή του Ανατομείου του αείμνηστου Νικόλαου Μιχαλακέα. Υπάρχουν μηχανήματα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή ιστοτεμαχίων του ηλεκτρονικού μικροσκοπίου, όπως υπερμικροτόμοι, φυγόκετροι και αποστακτήρας δισαπεσταγμένου ύδατος. Υπάρχουν ακόμη παλαιά μικροσκόπια που χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση φοιτητών, συστήματα ακονίσματος μαχαιριών κα ζυγοί ακριβείας. Οπτικό μικροσκόπιο που αποτελεί δωρεά του Αγγλικού Οργανισμού φίλων της Ελλάδας και του «εν Αθήναις Ελληνικού Οργανισμού Αρωγής φίλων της Ελλάδος», παλαιά βιβλία ανατομίας, παλαιές σφραγίδες του Ανατομείου, παλαιά αντικείμενα της γραμματείας όπως γραφομηχανές και τηλέφωνα. Επίσης παλαιά μηχανήματα προβολής, μαγνητόφωνα με μπομπίνες, προβολείς διδασκαλίας, παλαιοί δείκτες διδασκαλίας και  χάρτες ανατομίας.

Το Μουσείο Ανατομίας είναι επισκέψιμο για το κοινό και είναι ανοιχτό την Παρασκευή 12.00 – 13.00 μ.μ.

ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

8 7 2
4 6 3