Το Μουσείο Ανατομίας είναι επισκέψιμο για το κοινό και είναι ανοιχτό την Παρασκευή 12.00 – 13.00 μ.μ.

Το Μουσείο

Το Μουσείο του Ανατομείου στεγάζεται στον 1ο όροφο του Ανατομείου της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., σε ξεχωριστό χώρο από το 2010. Τα εγκαίνια του Μουσείου έγινα το 2010 μαζί με την επετειακή εκδήλωση των 70 χρόνων του Εργαστήριου Ανατομίας και Χειρουργικής Ανατομίας. Η λειτουργία του Μουσείου αποβλέπει στην ανάδειξη της διαχρονικής εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας του Ανατομείου, καθώς και στην ευαισθητοποίηση για την προαγωγή του κλάδου της Ανατομίας και τη μετάδοση ιστορικοϊατρικών επιστημονικών γνώσεων στην πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία ευρύτερα.

Αρχή της δημιουργίας του αποτέλεσε το ενδιαφέρον και η αγάπη του Διευθυντή του Εργαστηρίου Καθηγητή Κωνσταντίνου Νάτση, για τα ανεκτίμητης αξίας επιστημονικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, προσωπικά αντικείμενα των διατελεσάντων καθηγητών και του προσωπικού όπως ιατρικά εργαλεία, ανατομικοί χάρτες, ιστορικές φωτογραφίες, όργανα έρευνας και εκπαίδευσης, σπάνιες συλλογές οστών, που χρησιμοποίησαν στην έρευνα και στην εκπαίδευση οι πρώτοι καθηγητές από της ιδρύσεως της Ιατρικής Σχολής και του Ανατομείου, τα οποία φυλάσσονταν σε αποθηκευτικό χώρο του Ανατομείου. Έκτοτε, οι συλλογές του μουσείου εμπλουτίσθηκαν και από άλλα δείγματα και αντικείμενα που συνέλεξε και συντήρησε το προσωπικό του Εργαστηρίου.

m1

Η ιστορία

Οι συλλογές χρονολογούνται από την εποχή του καθηγητή Νικόλαου Μιχαλακέα (1942-1949), ιδρυτή του Ανατομείου, αλλά το μεγαλύτερο τμήμα τους συγκεντρώθηκε
τα τελευταία 40 χρόνια.

2010

Το Μουσείο του Ανατομείου στεγάζεται στον 1ο όροφο του Ανατομείου της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., σε ξεχωριστό χώρο από το 2010.

0
Ψηφιοποιημένη Συλλογή
0
Όργανα έρευνας, εκπαίδευσης και προσωπικά αντικείμενα Καθηγητών
0
Ιατρικά εργαλεία
0
Σπάνιες συλλογές οστών, πινακίδων και πίνακες
0
Επισκέπτες

Μουσείο Ανατομείου © 2021. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται – Όροι χρήσης Χάρτης ιστοτόπου
– Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο Μεταδιδακτορικής Έρευνας από τη Δρ. Κιουρεξίδου Ματίνα.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση